5 redenen om een (tweedehandse) elektrische auto te kopen

Gepubliceerd op: September 14, 2020

Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen neemt gestaag toe. De lage brandstofkosten, fiscale voordelen voor zakelijke rijders en het toegenomen aantal (publieke) laadpalen zorgt ervoor dat de drempel steeds lager wordt voor de gemiddelde automobilist. Daarnaast past geen enkele auto zo goed in het beeld van de duurzame mobiliteit als de EV, en ook dat aspect weegt steeds zwaarder bij de aankoop van een nieuwe auto. Wat zijn de vijf meest voorname redenen om te kiezen voor een (tweedehands) elektrische auto als volgende auto op jouw oprit?

Een reden die je niet vaak leest; directe koppel

Het argument ‘milieuvriendelijk’ is nu al vaak genoeg genoemd. Daarom beginnen we graag met een ander voordeel, een voordeel dat vaak gemist wordt. Heb je ooit in een elektrische auto gezeten? Dan weet je dat sportief rijden geen enkel probleem is. Bij een brandstofmotor is de koppel (in Nm) afhankelijk van het toerental. Bij de elektrische auto is direct maximale koppel aanwezig, waarbij er ook vaak veel meer koppel is dan bij een benzine- of dieselauto. Een sprintje winnen bij de verkeerslichten? Laat dat maar aan de EV over.

Lagere prijzen voor de elektrische auto

Heb jij je een jaar of vijf geleden georiënteerd op de markt van elektrische auto’s? Dan is de kans groot dat je niet toegehapt hebt, omdat de prestaties versus de prijs niet echt een aantrekkelijk beeld opleverde. Tegenwoordig is dat anders, zeker omdat de prijzen van de gebruikte elektrische auto’s veel lager uitvallen dan een aantal jaar geleden, terwijl de prestaties juist vele malen beter zijn.

Breed aanbod aan modellen en uitvoeringen

Niet alleen zijn de prijzen flink gekelderd, het aanbod aan tweedehandse elektrische auto’s is flink toegenomen. Beide ontwikkelingen hebben overigens dezelfde achtergrond; veel van de leaseovereenkomsten zijn verlopen of lopen nu ten einde, zo schrijft onder andere ZERauto. De (vaak zakelijke) automobilist neemt de auto meestal niet over, omdat er nieuwere modellen zijn die direct geleased kunnen worden. De gebruikte modellen komen daardoor op de tweedehandsmarkt, en dat biedt kansen.

Op naar lagere maandlasten

Hoeveel betaal jij op dit moment aan wegenbelasting en brandstofkosten per maand? Grote kans dat je onaangenaam verrast wordt wanneer je alle bonnetjes bij elkaar optelt. Kies je voor elektrisch rijden en heb je een eigen laadpaal aan huis plus misschien zelfs een laadpaal op je werk? Dan vallen de kosten grotendeels weg; elektrisch rijden is simpelweg veel goedkoper dan het rijden in een auto met verbrandingsmotor.

Minder onderhoud en stilstand met een elektrische auto

Een laatste voordeel; de elektrische auto heeft veel minder bewegende onderdelen. En dat zijn precies de onderdelen die regelmatig kapotgaan in een auto met verbrandingsmotor. Daardoor kom je minder vaak in de garage te staan of langs de kant van de snelweg met een EV. Zeker voor de tweedehands elektrische auto’s geldt dit, want de mogelijke kinderziektes zijn er al uit.

Een tip van ons als afsluiting. Koop je een tweedehands elektrische auto? Kijk dan vooral even naar de banden voordat je akkoord gaat met de aankoop. Een EV is zwaarder dan een standaard benzine- of dieselauto en dat betekent dat de gemiddelde autoband veel sneller slijt. Goed om rekening mee te houden bij het bod dat je doet dus!