5 tips voor een autovakantie met kinderen

Gepubliceerd op: January 31, 2020

De feestdagen zitten er weer op, het is 2020, nieuw jaar, nieuwe vakantieplannen. Ga jij dit jaar samen met je kinderen met de auto op vakantie? Deze lange reis wordt door kinderen vaak als vervelend ervaren. En als het voor de kinderen vervelend is, wordt het voor de ouders meestal ook geen pretje. Om ervoor te zorgen dat het toch een leuke fit wordt, geven wij je 5 handige tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Elk land heeft vaak zijn eigen regels op de weg. Zoals het verplicht in bezit zijn van een vignet en verschillende objecten die je in de auto moet hebben, zoals veiligheidshesjes, een gevarendriehoek en alcoholtesters. Zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent en de benodigde accessoires bij je hebt. Zoek van tevoren ook even uit hoe de brandstof die je nodig hebt in andere talen genoemd wordt en stop je ANWB wegenwacht pasje in je portemonnee!

De benen strekken

Stippel van tevoren de route uit en deel deze ook met de rest van het gezin, vergeet hierin ook niet om de plekken waar jullie zullen stoppen in te plannen. Voor kinderen kan het leuk zijn om een eigen kaart te maken met stickers op de plekken waar jullie een pauze houden om even de benen te strekken en het toilet te bezoeken. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

Voldoende eten en drinken

Pak voldoende eten en drinken in voor onderweg. Het is natuurlijk gezellig om bij een wegrestaurant te gaan eten, maar dit is vaak erg prijzig. Ook wanneer je onverwachts in de file komt te staan, is het fijn als je ook wat te eten en voldoende drinken bij je hebt. Je kunt van tevoren boterhammen smeren, een lekkere salade maken of een eitje koken. Stukjes groenten en fruit zijn lekker om te snacken en voorverpakte koekjes en flesjes drinken zijn altijd handig om bij te hebben.

Bezigheden tijdens de reis

Voor veel kinderen is het lastig om lang stil te zitten. Bedenk daarom van tevoren al een aantal leuke spelletjes en denk na over de dingen die ze kunnen doen tijdens de autorit. Denk bijvoorbeeld aan kleurpotloden en stiften, (luister)boeken), reisspelletjes en eventueel een tablet die je door middel van een auto tablethouder aan de achterkant van de autostoelen bevestigd.

Een geslaagde autorit

Zo zijn er nog tal van andere bezigheden te verzinnen voor tijdens de autorit. Een goede voorbereiding scheelt je waarschijnlijk heel erg veel onrust. Worden de kinderen toch ongeduldig tijdens de rit? Plan dan even een extra pauze in of vertel ze over alle leuke dingen die jullie gaan doen tijdens de vakantie. Fijne reis!