Alles over de aanschaf van een cabriolet

Gepubliceerd op: June 28, 2018

Denk je erover om een cabriolet aan te schaffen? Dat is natuurlijk hartstikke leuk! Een cabriolet geeft namelijk een enorm gevoel van vrijheid en kan je heel veel plezier opleveren. Maar er zitten ook nadelen aan een cabriolet, en een cabriolet moet natuurlijk ook goed onderhouden worden. In deze blog vertellen we je alles over de voordelen, de nadelen, het onderhoud en de aanschaf van een cabriolet. Heb je al besloten dat je een cabriolet wil kopen? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij een Audi dealership.

Voordelen van een cabriolet

Een van de voordelen van een cabriolet werd hierboven al genoemd, namelijk het enorme plezier wat je ervan kunt hebben. Een ritje met het dak open en de wind door je haren geeft een gevoel van vrijheid. Bovendien ben je meer een met de natuur. Je hoort de vogels fluiten, ruikt de natuur en ziet meer van de omgeving. Schijnt de zon, maar moet je lang in de auto zitten? In een cabriolet kun je gewoon lekker genieten van de zon als je het dak open doet. Ook heeft een cabriolet natuurlijk gewoon een prachtige uitstraling. Hij ziet er luxueus uit en het is een soort statussymbool. Je rijdt dan ook zeker niet in een standaard auto!

Nadelen van een cabriolet

Maar er zijn ook een aantal nadelen te noemen bij de aanschaf van een cabriolet. Zo is de aanschaf best prijzig. Ook de verzekering is vaak wat duurder. Het open dak heeft voordelen, maar ook nadelen. Zo maakt regen best wat lawaai op het dak en vraagt het dak om meer onderhoud. Bovendien is een cabriolet minder praktisch en heb je minder bagageruimte.

Softtop of hardtop

Waarschijnlijk ken je het onderscheid wel tussen stoffen daken (softtops) en daken van hard materiaal (hardtops). Ook hier zitten verschillende voor- en nadelen aan. Zo geven softtops een gave uitstraling en zorgen ze voor het echte cabriogevoel. Bovendien wegen ze minder dan stalen constructies. Bij goed onderhoud kunnen deze daken lang meegaan. Het nadeel van een softtop is het grotere risico op inbraak. Bovendien is het textiel gevoeliger voor weersinvloeden. Met een softtop kun je niet door de wasstraat rijden en ze hebben best veel onderhoud nodig. Een hardtop is vanzelfsprekend veiliger bij ongevallen. Bovendien heb je minder windgeruis bij een hardtop. Wel is de bagageruimte meestal een stuk kleiner en heb je minder zicht door de ver doorlopende raamstijl. Tot slot lijkt een hardtop best veel op een normale auto.

De aanschaf van een cabriolet

Zoals hierboven al werd aangegeven is een cabriolet een grote aanschaf. Daarom kun je ook voor een tweedehands cabriolet kiezen. Het is altijd veiliger om een cabriolet te kopen via een erkende dealer dan via een particuliere verkoper. Controleer het dak op beschadigingen en maak een proefrit met het dak naar beneden en omhoog. Als je lichtpuntjes in het dak ziet, is deze lek. Let ook op roest, de rubbers, en de achterruit. Om de kap nog beter te inspecteren kun je bijvoorbeeld letten op de scharnierpunten. Sluiten deze nog goed aan? En is de kap niet krom? Ook verweerde plekken, gaatjes, beschadigingen en lekkages dienen te worden opgemerkt.