De juiste motorolie voor een perfect werkende automotor

Gepubliceerd op: February 20, 2018

Motorolie is een belangrijk ingrediënt voor het goed werken van je automotor. Olie heeft invloed heeft alle bewegende onderdelen in de motor, en zorgt dat deze gesmeerd en soepel lopen. Het voorkomt frictie en slijtage in vrijwel alle onderdelen in je motor.

Oliepeil controleren

De meeste automobilisten die zuinig zijn op hun auto pijlen dan ook af en toe het oliegehalte in de motor. Te veel olie, wat frictie op de oliefilters in een auto en/of olielekkage kan veroorzaken, is even kwalijk als te weinig olie, wat zorgt voor snellere slijtage en minder soepele bewegingen in de motoronderdelen. Het oliepeil is dus iets belangrijks om in de gaten te houden. Olielekkage komt redelijk vaak voor, en olie is een stof die redelijk snel kan vervuilen in je motor. Dit is dan ook niet iets slechts, als het vuil wordt doet het blijkbaar goed zijn werk! Maar vervang het op tijd.

Verschillende soorten motorolie

Er zijn buitengewoon veel verschillende soorten motorolie. Een kenmerk waar veel verschillende oliën op worden onderscheiden is de ‘viscositeit’, dat is: de dikte of vloeibaarheid. Tegenwoordig zijn er talloze motoroliën te koop die verschillen in hun viscositeit. Het is van belang om te kijken welke viscositeit voor jouw motor het beste is, want bij verschillende motoren passen verschillende oliën. Het is zelfs zo dat je benzine bespaart als je de juiste motorolie gebruikt, omdat alles dan super soepel loopt. Verkeerde olie kan leiden tot meer benzineverbruik. Daarnaast is er een onderscheid tussen synthetische en minerale motorolie. Synthetische motorolie staat er om bekend nog minder weerstand te bewerkstelligen in alle bewegende onderdelen in je motor. En dit zorgt weer voor minder energie- en bezineverlies. Semi-synthetische olie is een mix van beide soorten, die een vrijwel even goed voordeel kan bewerkstelligen tegen een wat lagere prijs.

Het is dus slim om eens aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste motorolie voor jouw auto, tegen de beste prijs. Het grootste en beste aanbod van motorolie vind je online.