Dit wist je nog niet over kentekens

Gepubliceerd op: March 29, 2017

Een registratie van een voertuig is heel belangrijk en verplicht in de meeste landen van de wereld. Je krijgt dan een plaat die gemaakt is van metaal of plastic de plaat heet de kentekenplaat en wordt bevestigd aan een motorvoertuig of aanhangwagen voor de officiële identificatie. Voertuigen die een kenteken krijgen zijn onder andere fietsen (alleen achter), bussen, auto’s, golfkarretjes, motorboten en motorfietsen, scooters, tractoren, driewielers (alleen terug), vrachtwagens, bestelwagens, en eventueel hoverboards en Segways.

Het nummer op zo een kentekenplaat is uniek en identificeert de eigenaar van het voertuig. De eerste twee letters geven de status aan waar het voertuig is. De meeste regeringen vereisen een kentekenplaat aan de voor- en achterzijde van een voertuig worden bevestigd, hoewel bepaalde rechtsgebieden voertuigtypen, zoals motorboten, slechts één plaat toestaan. Nationale databanken houden dan deze gegevens bij en slaan informatie zoals het merk, model, kleur, bouwjaar, motorinhoud, gebruikte brandstof, kilometerstand op.

In de overgrote meerderheid van de rechtsgebieden, geven de voorkeur registratie van een voertuig en verplichting van de kentekenplaten. Het is dus normaal gesproken illegaal voor particulieren om hun eigen kentekenplaat te maken en hun eigen platen te plaatsen op hun voertuig. Omdat een dergelijke ongeoorloofde productie gelijk is aan het smeden van een officieel document en dat is dus strafbaar.

Bron: https://www.kentekencheck.net/schadeverleden-auto/