Een auto van de zaak: do or don’t?

Gepubliceerd op: November 17, 2017

Je nieuwe baan geeft je de mogelijkheid om een auto zakelijk aan te schaffen. Dit klinkt als een aantrekkelijk aanbod, maar waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden? Hoe zit het met de bijtelling en met de ritregistratie van de kilometers die je privé rijdt met dit nieuwe race monster? Lees in dit artikel meer over de voor -en nadelen van een auto van de zaak en wat er allemaal bij komt kijken.

Hoe zit het met de bijtelling?

Een auto van de zaak zal in veel gevallen betekenen dat je rekening moet houden met bijtelling. Dit betekent dat je meer gaat betalen over de waarde van de auto als de auto naast zakelijk gebruik ook voor privé gebruikt. Dit is echter niet het geval als je minder dan 500 kilometer per jaar aflegt voor privégebruik. Een voordeel van een auto van de zaak is dat de kosten van de auto aftrekbaar zijn van de winst van het bedrijf.

Een zakelijke auto ook voor privé houden?

Dit is interessant als je veel zakelijke kilometers maakt met de auto. Elke zakelijke kilometer kun je namelijk belastingvrij verrekeningen met je bedrijf. Het gaat dan om een bedrag van €0,19 per kilometer. Mocht je veel kilometers maken dan kun je met dit bedrag je privé kilometers enigszins betalen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt hoeveel ‘winst’ je maakt per kilometer. Oftewel; ga na wat de aanschafprijs is van de auto, hoeveel kilometers je rijdt en wat je hiervoor betaalt.

Overige zaken die niet vergeten moeten worden:

  • Het komt vaak voor dat de auto bij het bedrijf moet passen. Om deze reden kan het zijn dat die ene gezinsauto die je graag, om praktische redenen, wilt hebben, niet past bij het imago van de zaak. Bedenk daarom goed of het handig is om de bedrijfsauto ook te gebruiken voor privé gebruik.
  • Privé leasen van een auto is vaak duur.
  • Ga na wat handiger en aantrekkelijker is voor jou: het lenen of het kopen van een auto.
  • Wil je lang met je auto doen, dan is regelmatig onderhoud dé manier om je auto in goede staat te houden. Denk hiervoor aan het regelmatig controleren van de bandenspanning, een revisie van de motor en een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de auto.