Een rescue set kan levens redden

Gepubliceerd op: May 26, 2020

Wanneer er personen bekneld raken in of onder een voertuig, is het zaak zo snel mogelijk bij de gewonde(n) te komen om de situatie goed te kunnen inschatten en te bekijken hoe ernstig de verwondingen zijn. Een autorace of een motorrace wordt meestal op afgelegen plekken georganiseerd, waardoor -als er iemand bekneld raakt bij een ongeval- de hulpdiensten niet snel ter plekke kunnen zijn om die belangrijke, levensreddende handelingen te verrichten. Een rescue set kan dan levens redden.

Waarom wachten?

Je staat er met een rescue set niet machteloos bij te kijken, maar je kunt ook echt iets betekenen voor de persoon of personen in of onder het voertuig. Je helpt hiermee niet alleen de gewonde(n), maar ook de hulpdiensten die op dat moment onderweg zijn. Je maakt de baan voor hen als het ware vrij en kunt hun informeren over wat er exact ter plekke speelt. Zij kunnen je telefonisch adviseren wat je moet doen.

Maar pas wel op

Let er wel op dat wanneer iemand bekneld is geraakt, deze persoon misschien levensbedreigende verwondingen heeft die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Haal een gewonde daarom niet zelf uit een auto of onder een motor vandaan, maar zorg er alleen voor dat je de levensreddende handelingen kunt uitoefenen die echt noodzakelijk om iemands leven te redden. Professionele hulpverleners nemen het van je over zodra ze ter plaatse zijn en weten precies hoe ze iemand het veiligst kunnen bevrijden.

Wat zit er allemaal in zo’n set?

Er zijn sets voor motorongevallen en voor auto-ongevallen (zelfs speciaal voor formule 1 races) verkrijgbaar. Vervolgens moet je de keuze maken of je aan een basis set voldoende hebt of een uitgebreidere set beter is. In de meeste sets zit in ieder geval een spreider en een hydraulische cutter (schaar). Vaak worden deze twee gereedschappen gecombineerd tot één compact stuk gereedschap. Verder kun je bij de uitgebreidere sets denken aan stutten in verschillende maten, bescherming voor de gewonde(n), een glashamer, een gordelsnijder enzovoorts. Kortom: alles binnen handbereik in een compacte set om levens te redden.