Financier je bedrijfswagen met financial lease en profiteer van de voordelen

Gepubliceerd op: January 18, 2022

Wanneer je voor jezelf gaat beginnen of je hebt een nieuwe auto voor de zaak nodig, dan zijn er verschillende opties. Je kunt die auto kopen met eigen middelen of je kunt er een zakelijke lening voor afsluiten. Maar er is nog een derde optie: financial lease. Daar kiezen verreweg de meeste ondernemers voor. De auto wordt dan meteen je eigendom en je kunt er dus mee doen wat je wilt. Je zit niet vast aan voorwaarden die wel gelden bij private lease, waarbij de auto op naam staat van de leasemaatschappij.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Wat is financial lease? Die vraag is in principe simpel te beantwoorden. Financial lease betekent dat je een auto aanschaft die je in termijnen aflost. De auto is vanaf dag 1 jouw eigendom, net zoals met een hypotheek op een koopwoning. Je mag de auto laten bestickeren, je kunt ermee naar het buitenland zonder problemen. Je beslist zelf waar je de auto verzekert en bij welke garage je onderhoud en reparaties laat uitvoeren. Op die manier kun je op bepaalde kosten flink besparen als je research doet. Daar komt bij dat je volop profiteert van de fiscale voordelen van het in eigen bezit hebben van een auto van de zaak.

De kosten voor je lease auto

Bij het maken van een business plan als startende ondernemer wil je graag duidelijkheid over de kosten waarmee je rekening moet houden. Je kunt een handige lease calculator gebruiken om uit te rekenen wat je betaalt voor de financial lease van een bedrijfswagen. Het maakt daarbij niet uit of het om een personenwagen gaat of om een bedrijfswagen. Je weet vervolgens ook hoeveel ruimte er nog is voor andere zaken, rekening houdend met de te verwachten omzet.

Hoe lang loopt het contract

De looptijd van het contract is afhankelijk van het gekozen maandbedrag en natuurlijk de aanschafprijs van jouw nieuwe bedrijfswagen. Overigens is het ook mogelijk om een gebruikte bedrijfswagen te leasen. Dit is vaak een stuk voordeliger en het gaat in alle gevallen om auto’s die zijn gecontroleerd en die over een geldige APK beschikken. Je kunt hier vaak nog vele jaren zonder problemen mee rijden. Het is zeker de moeite waard om deze optie te overwegen als je bijvoorbeeld starter bent en nog niet zo veel financiële bestedingsruimte hebt. Je kunt met je boekhouder bespreken of de financiering haalbaar en verantwoord is, zodat je niet in de problemen komt.