Hoe hoog is een boete in de blauwe zone?

Gepubliceerd op: January 11, 2022

Een term die je moet weten wanneer je aan de slag gaat met het aanvechten van een boete is ‘strafbeschikking’. Strafbeschikking is namelijk een moeilijk woord voor een straf die wordt opgelegd zonder rechter, eigenlijk een boete dus. Wanneer je een boete krijgt kan je twee dingen doen; deze accepteren en betalen, of je kan iets anders doen waar niet veel mensen aan denken; stel verzet in tegen een strafbeschikking. Wat er namelijk wel gebeurt bij een strafbeschikking is dat de regel die je hebt overtreden op een strafblad komt te staan. Dit strafblad haalt je als het ware naar beneden, en veel werkgevers accepteren niet snel werknemers met een strafblad. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om je te verzetten tegen zo’n strafbeschikking.

Minder erg naar erg

Voor een boete fout parkeren kan je al een strafblad krijgen. Daarom moet je goed doorhebben hoe de verkeersregels in elkaar zitten. Hoe erger de regel is die je overtreedt, hoe erger de sanctie (straf) is die je wordt opgelegd (en dus hoe moeilijker het wordt om een bezwaar in te dienen tegen deze boete). Een boete voor parkeren in de blauwe zone kost €90 euro plus €7 euro administratiekosten. Hoewel dit voor de één hoger zal zijn dan de ander, is het toch fijn als je dit bedrag niet hoeft te betalen. Dit kan je dus proberen door bezwaar in te dienen. Zo kom je niet alleen van je boete af, maar riskeer je ook niet een bijkomend gevolg als een strafblad wanneer het weer gebeurt.

Bezwaar indienen gebeurt zo

Om een bezwaar in te dienen heb je zoals bij veel dingen die te maken hebben met wetgeving een goed verhaal nodig. Goede argumentatie en bewijsmateriaal kan ervoor zorgen dat je verder komt in de rechtszaal en zelfs de zaak kan winnen. Het is dus zeker het proberen waard wanneer het je geld kan schelen!