Hoe lang duurt het om een autoruit te vervangen

Gepubliceerd op: April 24, 2019

Heb je schade aan je autoruit? Heel vervelend is dat. Rijden met een beschadigde autoruit is natuurlijk niet veilig en moet zo gauw als mogelijk gerepareerd of vervangen worden.

Voorruit vervangen

De voorruit van een auto heeft een belangrijke functie. Behalve dat je er doorheen kijkt bij het rijden, levert het een bijdrage aan de stevigheid van het chassis van de auto. Het is dus van groot belang dat de voorruit in goede staat is. Afhankelijk van de omvang en de soort schade stelt de specialist vast of de voorruit gerepareerd of vervangen wordt. Heeft het sterretje een dwarse doorsnede van 3,5 cm dan kan de voorruit gerepareerd worden. Maar is de schade groter, dan moet het vervangen worden. Hierbij worden de modernste technieken toegepast en wordt de kapotte voorruit gedemonteerd met het juiste gereedschap. Tegenwoordig heb je voorruiten die bestaan uit gelaagd glas. Dit houdt in dat de ruit uit twee lagen glas bestaat met daartussenin een laag folie. In dit geval kan de voorruit bij beschadiging niet verbrijzelen en kan de schade gerepareerd worden. Bij vervanging van de voorruit kiest men ook voor een gebruikte voorruit. Het is zeker goedkoop maar heel gevoelig voor schade. Een kleine beschadiging in de ruit kan als gevolg hebben dat de schade groter wordt waardoor je toch een nieuwe voorruit hebt die weer aan vervanging toe is.

Achterruiten vervangen

Er zijn echter weinig automodellen in Nederland die een gelaagde achterruit hebben. Als je een beschadigde gelaagde achterruit hebt, hoef je dit niet gelijk te vervangen. Natuurlijk is het slim om het in overweging te nemen. Een gelaagde achterruit zal weliswaar niet verbrijzelen als bij gehard glas.

Je kunt ook de achterruit zelf vervangen als je over het volgende beschikt:

  • Een werkplek dat droog en goed verlicht is;
  • Een asssisten die helpt met plaatsen van de nieuwe achterruit;
  • Voldoende ruimte om met een achterruit om de auto heen te lopen;
  • Gereedschappen om de kapotte ruit te verwijderen, kit en eventuele raamrubbers voor de nieuwe achterruit;
  • Voldoende tijd en geduld.

Zijruit vervangen

Een zijruit die beschadigd is kan in tegenstelling tot voorruiten niet gerepareerd worden omdat het van gehard glas is gemaakt. Het nadeel van gehard glas is dat het bij beschadiging kan verbrijzelen. Bij vervanging van een zijruit worden de volgende zaken gedaan:

  • Het gebroken glas wordt uit de auto en het binnenpaneel van het portier gehaald.
  • De zijruit wordt geplaatst en wordt gecontroleerd of het perfect open en dicht kan gaan
  • De binnenkant van de auto wordt gereinigd.

De wachttijd

Als je slechts een sterretje in de voorruit moet laten repareren dan duurt dat 45 minuten. Zijn er meerdere sterretjes tegelijk dan duurt de reparatie een kwartier langer. De  vervanging van een voorruit, zijruit of achterruit zal anderhalf uur tot twee uur duren. De wachttijd voor het vervangen van een autoruit varieert van het soort auto. De moderne auto’s hebben steeds meer elektronica waardoor de auto’s schoon achtergelaten moeten worden. Nadat de ruit is geplaatst duurt het een uur voordat je weer over de weg kan omdat de lijm een gemiddelde droogtijd heeft van een uur.

Een sterretje in je autoruit stelt niet zoveel voor. Maar blijf je zo doorrijden dan kan de schade oplopen. Zorg er dus voor dat je de schade in je autoruit op tijd laat herstellen.