Kon Verstappen op Silverstone weer meedoen om de overwinning

Gepubliceerd op: August 13, 2019

Twee weken na de verrassende maar verdiende overwinning op de Red Bull Ring in Oostenrijk was het weer de tijd voor de klassieke Grand Prix op Silverstone in Engeland. Daags voor het weekend werd er bekend gemaakt dat het contract met Silverstone voor 5 jaar verlengd was, daar waren veel F1 fans heel blij mee, voornamelijk omdat Silverstone een zeer bekend circuit is en omdat er vaak mooie races plaatsvinden. Nadat de Red Bull bolide in Oostenrijk heel sterk voor de dag kwam, werd er verwacht dat er op Silverstone weer een goed resultaat behaalt zou worden. Was dit ook zo?

Gasly sterk tijdens de vrije trainingen

De teamgenoot van Verstappen bij Red Bull, Pierre Gasly, had tot Silverstone een heel slecht jaar. Waar Verstappen al twee derde plekken had behaald en nooit lager als vijfde was geëindigd, was pierre juist nog nooit hoger dan vijfde geëindigd. Dit verklaarde ook het gigantische puntenverschil tussen beide coureurs, 126 tegen 43. Vanaf Silverstone ging Gasly rijden met dezelfde setup als Verstappen, dit hielp klaarblijkelijk. Tijdens alle vrije trainingen eindigde Gasly hoger dan Verstappen, tijdens de eerste vrije training was hij zelfs het snelst van allemaal. Echter was dit waarschijnlijk gedaan om zijn zelfvertrouwen een boost te geven. De vrije trainingen verliepen voor Verstappen niet vlekkeloos, hij was veel aan het stoeien met het afstellen van de wagen en klaagde over een gebrek aan grip.

Een spannende kwalificatie

De kwalificatie op Silverstone is vaak heel spannend, het is voor de kijkers ook geweldig om te zien. De zeer snelle bochtencombinatie Maggotts, Becketts & Chapel is een lust voor het oog voor de fans en tijdens de kwalificatie schieten de auto’s daar ongelooflijk snel doorheen, één van de redenen waarom veel mensen graag de wintertests van Barcelona naar Silverstone zien verhuizen. De kwalificatie ging voor Verstappen een stuk beter dan verwacht, hij werd 4e op maar 183 duizendste van een seconde.

Een gestolen podiumplaats voor Verstappen

De race beloofde een prachtige race te worden, misschien wel de mooiste tot nu toe in dit seizoen. Na de start reden de beide Mercedessen snel een paar seconden weg en begonnen een eigen gevecht om de eerste plaats. Daarachter was vanaf de begin van de race een gevecht bezig tussen Leclerc en Verstappen, dit langdurige gevecht was volgens velen het hoogtepunt van de race. Het lukte Verstappen niet om Leclerc voorbij te komen op de baan, toen ze samen de pits binnen kwam toverde de monteurs van Red Bull en zeer snelle bandenwissel uit de hoge hoed waardoor Verstappen net voor Leclerc weer de baan op kwam, echter verremde hij zich een beetje door de nog koude banden waardoor Leclerc er weer voorbij kwam, het gevecht begon weer van voren af aan. Toen Alfa Romeo coureur Giovinazzi in de grindbak eindigde, kwam er een safety car. Meerdere coureurs maakte hier gebruik van om de pits in te gaan voor nieuwe banden, waaronder Verstappen. Leclerc bleef echter buiten en ging pas een ronde later naar binnen, waardoor hij achter Verstappen de baan op kwam. Nu was de situatie omgekeerd, Leclerc jaagde op Verstappen maar de Nederlander hield hem goed van zich af, toen Gasly verstappen er langs liet kon hij de jacht op de derde plek openen door het gat met Vettel dicht te rijden. Het gat smolt als sneeuw voor de zon en al snel reed hij pal achter de Ferrari van de Duitser. Verstappen had Vettel al snel te pakken, toen Vettel de derde positie terug probeerde te pakken verremde hij zich en knalde reed hij vol tegen de Red Bull aan. Dat Verstappen nog door kon rijden mag een wonder genoemd worden, uiteindelijk kon hij dus nog wel doorrijden maar hij had zoveel tijd verloren dat vijfde het maximale was. Als hij had doorgereden was de kans groot dat hij tweede geworden was, aangezien voorligger Bottas nog een pitstop moest maken. Verstappen heeft met zijn Red Bull nooit de race pace kunnen rijden die erin zat, omdat hij de hele tijd in gevecht met Leclerc was, of hij echt had mee kunnen doen om de overwinning weten we niet maar dit weekend geeft weer veel vertrouwen voor de komende races.