Mijn auto is total loss, wat moet ik doen?

Gepubliceerd op: May 12, 2020

Het is een van de meest vervelende dingen die er kan gebeuren. Je auto is compleet total loss. De auto is inmiddels een onmisbaar vervoermiddel geworden, we gaan er overal mee naartoe, en we hebben hem nodig. In dit artikel gaan we kijken naar het vraagstuk, wat doe ik met een auto total loss en kan ik het verkopen?

Auto total loss

Om te beginnen, er zijn 2 soorten varianten van een auto die total loss is. Een auto kan technisch total loss zijn, of een auto kan economisch/financieel total loss zijn.

Een auto is technisch total loss wanneer het technisch gezien niet meer mogelijk is om de toegedane schade te herstellen. Bijvoorbeeld wanneer essentiële delen zoals het chassis of de carrosserie zodanig vervormt is, dat deze door middel van reparatie of vervangingen gewoon niet meer te vervangen of te herstellen zijn. Dit kan ook zijn bij ernstige brand en/of waterschade.

Je kunt via de autoverzekering een deel vergoed krijgen, dit noemen we de dagwaarde. De nieuwwaarde wordt normaal gezien niet uitgekeerd. Je hebt als verzekerde alleen recht op de de dagwaarde die de auto had vlak voor het ongeluk. De nieuwwaarde word dus in principe nooit uitgekeerd, dit gebeurt alleen wanneer je hiervoor een aanvullende cascoverzekering hebt afgesloten.

Een auto is economisch total loss wanneer het vanuit financieel perpectief gewoonweg niet verantwoord is om de schade te repareren. Technisch gezien is reparatie nog wel mogelijk, maar de kosten hiervan lopen vaak uit boven de dagwaarde van de auto die voor het ongeluk is vastgesteld minus de restwaarde van de auto.

De experts

De dagwaarde van de auto wordt vastgesteld door een expert. De restwaarde van de auto wordt vastgesteld nadat een aantal kopers hierop geboden hebben.
Wanneer de auto op technisch vlak total loss is kun je er gewoonweg niet meer mee rijden. Je dient dan ook afstand te doen van de auto. Je krijgt vervolgens een vrijwaringsbewijs waarmee je aan kunt tonen dat de auto niet meer op naam staat, dat is van belang om de verzekering te kunnen beëindigen.

Een auto die economisch total loss is kun je er wél gewoon voor kiezen om met de beschadigde auto te rijden, maar het is verantwoorder om de auto deels te laten repareren of gewoon simpelweg afstand doen van de auto en deze verkopen.

Auto total loss verkopen

Een auto total loss verkopen gaat vaak ook via een expert die je hierin begeleid. Vaak kun je voor nog wél functionerende onderdelen nog het een en ander in geld terugkrijgen. De expert is afkomstig van een onafhankelijk expertisebureau, of van de verzekeraar. Wanneer je het niet met een expert eens kunt worden kan er worden gekeken naar contra expertise. Zelf een auto met gebreken verkopen? Laat een expert je helpen.