Oververzekerd of onderverzekerd? Hier moet je op letten

Gepubliceerd op: February 26, 2018

Nederlanders zijn gewend om zich tegen alles te verzekeren. Sommige zijn verplicht zoals de zorgverzekering en WA-verzekering voor de auto. Andere verzekeringen, bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen, zijn vrijwillig zoals de verzekering voor mede inzittenden in de auto of bijvoorbeeld de tandartsverzekering. Het gebeurt  door al deze verschillende verzekeringen regelmatig dat je voor sommige onderwerpen per ongeluk dubbel verzekerd bent of bijvoorbeeld verzekerd bent voor iets wat je niet of nauwelijks gebruikt. Dit wordt ook wel oververzekeren genoemd. Hoe zit het hiermee?

Oververzekerd

Ongeveer vijf procent van het inkomen wordt gemiddeld uitgegeven aan verzekeringen. Hiermee staan we tussen de tien Europese landen die relatief het meest aan verzekeringen betalen. Vooral in de zorgverzekeringen en reisverzekeringen verzekeren Nederlanders zich vaak (per ongeluk) dubbel. Denk bijvoorbeeld aan een smartphoneverzekering die je kunt kiezen als extra optie bij het afsluiten van je abonnement. Deze smartphone wordt ook al gedekt door de inboedelverzekering, dus deze is dubbel verzekerd. Zonde van je geld!

Dit is ook een veelvoorkomend beeld bij de zorgverzekering in combinatie met de reisverzekering. Bij een zorgverzekering kan namelijk ook internationale dekking zitten, waardoor je geen reisverzekering hoeft af te sluiten waarbij ook zorg in het buitenland gedekt wordt.

Onderverzekerd

Het is ook mogelijk dat je onderverzekerd bent. Bijvoorbeeld met een autoverzekering waarbij een inzittendenverzekering gekozen wordt. Hierbij zijn hun spullen en diegene zelf echter niet verzekerd. Uiteindelijk is het van belang om te kijken naar wat je zelf kunt betalen als het nodig is. Is jouw autoverzekering bijvoorbeeld goed passend? Is jouw auto nog wel die Allrisk verzekering waard? Mocht je auto al behoorlijk oud zijn krijg je namelijk minder terug dan dat je van tevoren gedacht zou kunnen hebben. Je autoverzekering vergelijken kan via Overstappen.nl. Hier kan je trouwens ook andere zaken vergelijken zoals energie en zorgverzekeringen.

Wil je een website die alleen gespecialiseerd is in autoverzekeringen vergelijken moet je op Autoverzekering.nl zijn. Binnen no-time heb je de goedkoopste autoverzekeringen op een rijtje en kun je zonder problemen switchen.