Waarom de cataloguswaarde belangrijk is

Gepubliceerd op: March 28, 2017

De cataloguswaarde van je auto lijkt in veel gevallen niet van belang. Toch zijn er genoeg momenten te bedenken waarin de waarde van je auto wel van belang is.
De cataloguswaarde is de waarde van je auto zoals deze vermeld is in de verkoopcatalogus toen jij de auto kocht. Dat is dus iets anders dan de nieuwwaarde of de dagwaarde van je auto. Je kunt de cataloguswaarde berekenen via het internet. De waarde van voertuigen wordt in Nederland door diverse instanties bijgehouden. Handig voor jou als jij de waarde wil opvragen. Dit geldt overigens niet alleen voor auto’s maar ook voor motoren. Van het overgrote deel van de motoren zijn er ook veel gegevens beschikbaar. Zo kun je eenvoudig de dagwaarde van een motor hier berekenen.

Auto verzekeren wat is de waarde?

Wanneer je, je auto gaat verzekeren wil de verzekeraar wel weten welk bedrag hij moet verzekeren. Een mogelijkheid voor de verzekeraar is dan om de cataloguswaarde na te gaan en zijn risico in te schatten. Op basis van dit risico bepaalt dan de verzekeraar wat je maandpremie zal zijn voor je autoverzekering. Let er op dat een verzekeraar bij total loss (volledig verwoeste auto) niet in alle gevallen dezelfde waarde zal berekenen. Het kan zijn dat de verzekeraar in dat geval de dagwaarde van de auto berekend. Dat kan een significant lager bedrag zijn dan jij voor ogen had. Kijk dus altijd goed na wat de berekening is van de verzekeraar indien je, je auto total loss rijdt. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Auto leasen?

Ook bij het leasen van een auto is de waarde van de auto bepalend voor bijvoorbeeld je bijtelling. Dit zijn de kosten die jij zelf voor je rekening dient te nemen in het maandbedrag om de auto te leasen. Bij deze berekeningen wordt er veelal gewerkt met de cataloguswaarde van de auto. Hoe hoger deze waarde hoe meer bijtelling er voor jou geldt. Goed dus om voor het aangaan van het lease contract even na te gaan hoe duur de auto voor de belastingdienst is. Zij rekenen namelijk niet de maandelijkse kosten, maar de waarde van de auto waar je in rijdt. Ga dan ook altijd even na wat de bijtelling volgens je werkgever per maand is. Zo kom je goed voorbereidt bij een dealer om te praten over je nieuwe lease auto. Daarnaast weet je op deze manier ook wat de auto je privé zal kosten. Wel zo prettig!